- Genişliği ve derinliği fidan kap ölçülerinden daha fazla olacak şekilde, kazma ve kürek yardımı ile çukur kazılır.
- Çukur kazılırken çukurdan çıkan topraklar alt ve üst kısım olmak üzere ayrı yarı yerlere konur ve içerisindeki taş, kaya vb. malzemelerden ayıklanır.
- Ekimi yapılacak fidan çukurun yanına getirilir ve yatık şekilde konur. Kabından çıkarıldıktan sonra kök kırıklığını önlemek için alt kısımlarında 1-2 cm. bıçakla kesilir.
- Fidan çukura dik olarak yerleştirilmeden önce üst kısmından ve ayrı yerde muhafaza ettiğimiz topraktan alt kısma bir miktar atılır ve fidan dik olarak yerleştirilir.
- Fidanın etrafına üst kısımdan çıkan toprakla doldurma işlemi yapılır. İşlem fidanın kök kısmının yarısına gelince ayak tabanı ile fidana zarar vermeyecek şekilde baskı uygulanarak çökertilir.
- Çökertme işleminden sonra ayrı muhafaza ettiğimiz alt toprak ile doldurma işlemi devam ettirilir. Doldurma işlemi bittikten sonra tekrar baskı uygulanarak çökertilir. Burada dikkat edilecek husus ekim yapılan alan diğer zeminden aşağı olacak şekilde kalmalıdır.
- Eğer ekim yapılan alan toprağa bir miktar hayvan gübresi konarak bu husus telafi edilmiş olur. Fidanın dip kısmına çanak şekli verilir.
- Bol su verilir. (Can Suyu)
Fidan Dikimi Nasıl Yapılır?
Fidan Dikimi Nasıl Yapılır?
Fidan Dikimi Nasıl Yapılır?